wtorek, 20 marca 2018

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM

Porcja zdrowej surówki to nieodzowny składnik naszego obiadu. Taka sałatka zawsze mieści w sobie nasz domowy superfood - kiełki. Dorzucamy do nich warzywa, jakie aktualnie posiadamy, polewamy ulubionym sosem i chrupiemy na zdrowie. W dzisiejszej propozycji tylko 4 składniki: por, kiełki słonecznika, seler i daktyle suszone. To wszystko polane wyrazistym dressingiem z musztardy, octu balsamicznego i oliwy. Od razu odpowiem na pytanie, które zapewne padnie. "Nie, nasze dziecko nie je takiej sałatki". Ona jada tylko te z czerwonej kapusty. Mały uparciuch nie chce spróbować żadnej innej. Przypuszczam, że kolor dla niej odgrywa najważniejszą rolę. Dla mnie i męża ta dziś prezentowana jest niebem w gębie. Sami spróbujcie. A jak namówicie na to własne dzieci, dajcie znać, jak to uczyniliście. ;-)





Składniki na 2 porcje:

2 laski selera,
1 szklanka pokrojonego pora,
1 duża garść kiełków słonecznika,
3 daktyle suszone,

dressing:
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej,
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,

sól, pieprz i kolendra  - do smaku.

Wykonanie:

Warzywa kroimy. Dorzucamy kiełki i drobno pokrojone daktyle. Wszystko mieszamy i polewamy dressingiem (wszystkie składniki na dressing mieszamy). Doprawiamy wedle uznania. Zdrowia!