poniedziałek, 12 marca 2018

NAJLEPSZY WEGAŃSKI TORT

Od sześciu lat jestem weganką, a przepis na idealny biszkopt opracowałam dopiero kilka miesięcy temu. Poprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce",  itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym,  bo brak w nim tradycyjnych jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami!

Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤






Składniki na dużą tortownicę:

Biszkopt:

2 szklanki mąki z samopszy*,
1 1/2 szklanki mąki z płaskurki*,
1/2 szklanki kakao lub karobu,
1/2 szklanki cukru kokosowego,
2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanu,
2 szklanki wody,
3 łyżki octu jabłkowego,
3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
1/3 szklanki melasy karobowej.

Masa kokosowa:

3 szklanki płatków lub wiórków kokosowych zmielonych na pył (wychodzi 1 1/4 szklanki pyłu),
100 g masła kokosowego,
1 łyżka oleju kokosowego RAW,
150 ml wody,
1/3 szklanki ksylitolu.

Masa budyniowa:

1 torebka wegańskiego budyniu o smaku truskawkowym + 350 ml mleka roślinnego + 3 łyżki ksylitolu,
1/2 łyżeczki agar agar,
1 łyżka oleju kokosowego.

Dodatkowo:

200 ml dżemu (najlepiej domowego o smaku wiśniowym) do posmarowania biszkoptów.

Do dekoracji:

Żelki w kształcie serc:
150 ml dżemu truskawkowego,
100 ml wody,
1 łyżeczka agar agar.

Trochę płatków kokosowych i borówek.

* Można zastąpić mąką orkiszową.

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Składniki suche mieszamy w misce. W osobnej łączymy składniki mokre oprócz oleju. Do suchych powoli wlewamy składniki mokre, a na końcu rozpuszczony olej kokosowy. Powstałą masę wykładamy do tortownicy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

Krem kokosowy:

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki, obłędny w smaku krem.

Przestudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Oba smarujemy od wewnątrz 2/3 dżemu. Na spodni blat z warstwą dżemu nakładamy całą masę kokosową. Nakrywamy drugim blatem (biszkoptem). Smarujemy wierzch pozostałym dżemem i zabieramy się na przygotowywanie masy budyniowej.

Masa budyniowa:

Budyń gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, ale na mniejszej ilości mleka roślinnego (350 ml zamiast 500 ml). Do gotowania dodajemy olej i agar agar. Delikatnie przestudzoną masę budyniową wlewamy na wierzch tortu. 

Na nie do końca stężałą, jeszcze ciepłą masę budyniową nakładamy dekorację, np. żelki według poniższej receptury i/lub płatki kokosowe, owoce (porzeczki).

Żelki:

Składniki na żelki umieszczamy w rondelku i zagotowywujemy. Wlewamy płyn do silikonowych foremek w kształcie serc. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.