Pieczone warzywa, sałatki, makarony często proszą się o sos podbijający ich smak. Jednym z nich jest tzatziki. Nie trzeba być mięsożercą, by się nim zajadać. Czas obalić mit, jakoby smakował wyśmienicie tylko z udkiem kurczaka. Spróbujcie polać nim warzywa surowe lub pieczone. Smakuje???
Czas też, by przyrządzić go z cukinią zamiast ogórka, bo tego ostatniego sezonowo brak. Dla mnie bez większej różnicy w smaku. Ogórek czy cukinia - oba warzywa bardzo zdrowe, nawadniające i odkwaszające organizm. Oba świetnie pasują do sosu tzatziki. Wybieraj to, które lokalnie i sozonowo jest bardziej dostępne. Polecam! 💚
Czas też, by przyrządzić go z cukinią zamiast ogórka, bo tego ostatniego sezonowo brak. Dla mnie bez większej różnicy w smaku. Ogórek czy cukinia - oba warzywa bardzo zdrowe, nawadniające i odkwaszające organizm. Oba świetnie pasują do sosu tzatziki. Wybieraj to, które lokalnie i sozonowo jest bardziej dostępne. Polecam! 💚
Składniki:
0,5 szklanki migdałów,
150 ml wody,
1 szklanka starej na grubych oczkach cukinii,
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
1 łyżka soku z cytryny,
3 ząbki czosnku,
1 płaska łyżeczka soli,
Szczypta pieprzu,
Szczypta koperku suszonego lub łyżka świeżego (posiekanego).
Wykonanie:
Migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie lub 1 h w gorącej. Po wymoczeniu obieramy je ze skórek*, a następnie blendujemy z wodą, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładki sos.
Do sosu dodajemy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i prószymy koperkiem. Smacznego!
* Nie zdołałam obrać całości migdałów (dzieci...!!!), stąd sos nie jest całkiem biały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz