piątek, 9 marca 2018

WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTKA WYTRAWNE

Weguski - tak zostały nazwane nasze krakersy, kruche ciasteczka na słono. Powstały z powodu rodzinnego święta - urodzin córeczki. Zniknęły ze stołu bardzo szybko, co oznacza, że smakują wyśmienicie.  Fajnie przełamały słodycz ciast i tortu. Polecają się więc na wszelkiego rodzaju imprezy lub, po prostu, na codzień  jako przekąska w domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych,  dla wszystkich wielbicieli chrupiacych krakersów. Mniam❤




Składniki na 30 sztuk:

1 szklanka mąki z samopszy*,
1 szklanka mąki z płaskurki*,
Garść słonecznika,
Garść sezamu,
Garść czarnuszki,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżeczki soli,
3 łyżeczki cebuli suszonej,
2 łyżeczki czosnku suszonego w proszku,
5 łyżek passaty pomidorowej,
1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego,
6 łyżek wody.

* Można zastąpić mąka orkiszową.

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre.  Następnie łączymy mokre z suchymi i zagniatamy ciasto.

Powstałe ciasto wałkujemy partiami na grubość 3-5 mm. Wykrawamy wybrane kształty. Następnie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Smacznego!