niedziela, 27 maja 2018

"SERNIK" NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI W WERSJI WEGAŃSKIEJ I BEZGLUTENOWEJ

Kłania się Wam kultowe ciasto zwiastujące lato w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Mowa o serniku na zimno z truskawkami. Bezsernik równie pyszny, słodki, orzeźwiający jak jego tradycyjny kolega. Deser, który się zawsze udaje i szybko powstaje. Szkoda czasu na zachwyty i przydługi wstęp. Po prostu, łapcie przepis i twórzcie!






Składniki na tortownicę średniej wielkości:

1/4 szklanki płatków jaglanych,

1 szklanka kaszy jaglanej,
2 szklanki płatków lub wiórków kokosowych,
150 ml syropu z agawy lub z tapioki lub innego jasnego słodu,
1 1/2 szklanki mleka kokosowego lub wody,
2 szklanki truskawek,
2 łyżki startej skórki pomarańczy,

do dekoracji:
1 łyżka karobu lub kakao,
garść płatków kokosowych.

Wykonanie:

Na spód tortownicy wysypujemy równomiernie płatki jaglane.

Kaszę jaglaną moczymy przez minimum 1 h, a następnie obficie przepłukujemy wodą (począwszy od gorącej, skończywszy na zimnej filtrowanej). Kolejno, zalewamy kaszę 1 1/2 szklanki gotującej się wody, gotujemy przez 2 minuty, a następnie wyłączamy palnik. Kasza powinna wsiąknąć całą wodę.

Przestudzoną kaszę dzielimy na dwie porcje. Jedną część blendujemy z 1 szklanką płatków kokosowych, 70 ml syropu, 3/4 mleka kokosowego lub wody i sześcioma sztukami truskawek. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy masę na spód tortownicy, a następnie wykładamy truskawki (pozostawiamy część truskawek do dekoracji).

Drugą porcję kaszy łączymy z pozostałymi płatkami kokosowymi, słodem i mlekiem. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczy EKO. Powstałą masę wykładamy do tortownicy. Wierzch "sernika" dekorujemy truskawkami, płatkami kokosowymi i kakao lub karobem.

Umieszczamy do stężenia w lodówce na minimum 4 h. Przechowujemy również w lodówce.

Smacznego!!!