wtorek, 19 czerwca 2018

LEKKI OBIAD Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Tegoroczna wiosna rozpieszcza nas piękną pogodą i urodzajem warzyw. Już możemy się rozkoszować smakiem młodych ziemniaków. Kto nie kocha tych "maślanych" bulw? Można jeść je solo lub nadać charakteru wyrazistym dressingiem i wzbogacić w cenne składniki mineralne, dodając jarmuż i cukinię. Szkoda więcej gadać, czas zajadać! Polecam!





Składniki na 1 porcję:

4 młode ziemniaki,
4 plastry cukinii,
3 plastry cebuli czerwonej,
2 duże liście jarmużu,
garść słonecznika łuskanego.

sos:

1 łyżka oliwy,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka słodu (u mnie syrop klonowy),
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku suszonego lub posiekanego świeżego,
1/2 łyżeczki soli kamiennej,
1/2 łyżeczki kminku mielonego,
1/2 łyżeczki koperku suszonego,
1/4 łyżki czarnego pieprzu.

Wykonanie:

Młode ziemniaczki szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości.
Plastry cukinii i cebuli grillujemy na patelni grillowej.
Liście jarmużu kroimy w paski i przelewamy wrzątkiem.
Ewentualnie, przyprażamy słonecznik (dałam nieprażony).
Pokrojone w ćwiartki ziemniaki, cukinię i resztę składników umieszczamy w naczyniu i polewamy sosem*. 

*Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Smacznego!