środa, 23 maja 2018

ZIELONA ZUPA CUKINIOWO - SZPINAKOWA

Zupa z makaronem tudzież makaron z sosem. Ilość dodanej wody zadecyduje o konsystencji i zadaniu tego dania. Dacie mniej wody - uzyskacie kremowy sos, więcej - zupę. W obu wersjach wyjdzie zdrowo, odżywczo i bardzo smacznie. Osobiście uwielbiam szpinak, szczególnie, gdy idzie w parze z czosnkiem. Dzieciom też smakuje. Mogą jedynie wybrzydzać, gdy zobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć lub zblendować z pozostałymi składnikami. Dorosłe osobniki (mówię za siebie i męża) wolą wersję ze zdjęcia. 😋



Składniki na 2 porcje:

1/2 cukinii średniej wielkości,
2 ziemniaki,
Garść szpinaku,
1 łyżka czosnku suszonego,
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki koperku suszonego,
1/4 łyżeczki pieprzu,
Woda.

Dodatkowo:

Duża garść szpinaku,
1/2 małej cebuli.

Makaron gryczany lub kasza (200 g).

Wykonanie:

W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku. 

W międzyczasie,  podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika. 

Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Zjadamy z makaronem lub kaszą. Smacznego!