wtorek, 19 czerwca 2018

KRUCHE CIASTO Z KREMEM BORÓWKOWYM (ZDROWE, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Borówki - skarbnica witamin i pogromca raka

- Zawierają spore ilości kwasu elagowego hamującego rozwój guzów. Te ciemno zabarwione owoce są również źródłem innych przeciwnowotworowych fitoskładników, takich jak cała gama antycyjanów. 

-Zawierają mnóstwo tanin, flawonoidów, polifenoli, proantocyjanidów, które spowalniają słabnięcie zdolności umysłowych. 

- Wspomagają trawienie.

- Bogactwo witamin: A, C, E.

- Mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe.

- Posiadają właściwości rozluźniające.

Tylko jeść na zdrowie!!! A jak przekonać moją Jagodę do jedzenia jagód? Zamknąć je w pysznym cieście. Aby nie straciły swych cennych właściwości, uczynić krem na surowo i wylać na niezwykle smaczny, bardzo kruchy spód. Jeśli i Wasze pociechy uważają, że borówki wyglądają niesmacznie, spróbujcie podstępnie je przemycać w takiej formie. Skorzystacie na tym i Wy. 

Ciasto wykonałam spontanicznie, nie miałam dziś zamiaru ani ochoty piec, ale mój mąż chytrze napomknął (niby do samego siebie, pod nosem, ale jednak na tyle głośno, bym ja to usłyszała), że zjadłby ciasto z borówkami. Uczynił to wraz z przyniesieniem do domu 2 kg borówek, po czym wyszedł na spacer z dziećmi. Wiadomo, czemu sprzyjają takie okoliczności - pichceniu! Od niechcenia zawsze wychodzą małe zwycięstwa kulinarne. To ciasto jest zaskakująco pyszne. Jesteśmy nim zachwyceni i gorąco polecamy! Ciasto nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. 










Składniki na tartę o średnicy 26 cm*:

Ciasto:
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej**,
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych**,
1/2 szklanki wiórek lub płatków kokosowych**,
1 płaska łyżeczka sody,
4 -5 łyżek cukru kokosowego, brzozowego lub trzcinowego nierafinowanego,
1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego,
1/3 szklanki wody,
1 łyżka octu jabłkowego.

Nadzienie:
1 1/2 szklanki borówek,
1 szklanka owoców suszonych (u mnie- daktyle plus rodzynki),
1 łyżka otartej skórki z cytryny EKO,
1 łyżka chia.

Dekoracja:
2 łyżki borówek,
1 łyżka pestek granatu,
Kilka kawałków skórki cytryny.

Wykonanie:

Kaszę, wiórki i płatki owsiane mielimy na pył/mąkę**. Umieszczamy w misce i mieszamy z sodą i cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre na ciasto. Następnie wlewamy do miski ze składnikami suchymi i zagniatamy ciasto, którym wylepiamy spód formy do pieczenia. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 25 minut (termoobieg).

W międzyczasie przygotowujemy krem borówkowy. Owoce (borówki plus suszone) i chia blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy skórkę cytryny. Tak przygotwaną masę wykładamy na upieczony spód. Dekorujemy owocami i skórką z cytryny. Smacznego!!!

* Możemy użyć większej formy. Ciasto będzie cieńsze. Przy użyciu większej formy proponuję zwiększyć proporcje składników na krem.

** Można użyć mieszanki gotowych mąk (gryczanej, owsianej i kokosowej).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz