Najwyższy czas na próby piernikowe lub czynienie właściwych zapasów tych świątecznych słodkości.
Przedstawiam pierniczki dla wymagających, dla dzieci, alergików, smakoszy. Na bazie mąki kasztanowej i kokosowej, więc bez glutenu. Z dodatkiem musu jabłkowego w zastępstwie cukru dla uzyskania słodkości. Smakują dzieciom!!! I ich rodzicom też, i to - bardzo! 🍪
Przedstawiam pierniczki dla wymagających, dla dzieci, alergików, smakoszy. Na bazie mąki kasztanowej i kokosowej, więc bez glutenu. Z dodatkiem musu jabłkowego w zastępstwie cukru dla uzyskania słodkości. Smakują dzieciom!!! I ich rodzicom też, i to - bardzo! 🍪
Składniki na 1 blachę (ok 25 sztuk):
1 szklanka mąki kasztanowej,
1 szklanka mąki kokosowej,
150 ml musu z pieczonych jabłek lub marmolady bez cukru,
80 ml oleju kokosowego,
1 1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 1/2 łyżeczki sody.
Wykonanie:
Mąki, sodę, imbir i cynamon dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy olej i mus. Zagniatamy ciasto (można dolać trochę ciepłej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche i mało plastyczne). Odrywamy po kawałku i rozgniatamy/rozwałkowujemy na grubość 5 mm, a następnie wykrawamy wybrany kształt. Czynimy tak do wykorzystania całego ciasta. Pieczemy rozłożone na blasze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz