niedziela, 20 stycznia 2019

WEGAŃSKA ZAPIEKANKA A'LA GOŁĄBKI

BY GOŁĄBKI JEŚĆ NIE TYLKO W ŚWIĘTA!

Przepis na zapiekankę a'la gołąbki powstał dla tych, którzy uwielbiają gołąbki, ale na ich zawijanie brak im czasu, chęci lub zdolności. Prostota wykonania tego dania to nie główny jego atut. Podstawową zaletą jest świetny smak, który dorównuje (jak nie przewyższa) tradycyjnej, babcinej, świątecznej wersji gołąbków. Polecam!






Składniki na formę o średnicy 30 cm:

Warstwa kapuściana:
1/4 główki średniej wielkości kapusty,
1 cebula,
1 łyżeczka kminku mielonego,
1 łyżeczka soli kamiennej,
1 łyżeczka lubczyku,
1/4 łyżeczki pieprzu,
3 ząbki czosnku,

Warstwa z kaszy:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie - niepalona),
1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu.

Sos:

130 g przecieru pomidorowego,
100 ml wody,
3 łyżki oliwy,
1 1/2 łyżeczki bazylii suszonej,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1 ząbek czosnku.

Wykonanie:

Kapustę i cebulę kroimy na kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na spód naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Smacznego!

2 komentarze: