poniedziałek, 6 maja 2019

BURACZKI Z POKRZYWĄ

Dla tych, którzy twierdzą, że nie stać ich finansowo na weganizm! To i wiele innych dań roślinnych potwierdza, że samowystarczalnym najłatwiej być na weganizmie właśnie. Zdrowe, darmowe rośliny, zioła mamy na wyciągnięcie ręki: w parkach, na łąkach, itp. Nie wymagają zapłaty, a dają zdrowie.

Panuje pogląd, że za zdrowie trzeba płacić. Drogie suplementy i żywność ze sklepów ekologicznych - to ma nam zapewniać dobry stan zdrowia. A jak coś pójdzie nie tak, to sporo pieniędzy trzeba przeznaczyć na lekarza, bardzo wiele zostawić w aptece. Zgadzam się, że nie ma nic ZA DARMO. Ale nie mam na myśli pieniędzy jako zapłaty. ZDROWIE ZDOBYWA SIĘ W POCIE CZOŁA. By być zdrowym trzeba uczyć się samokontroli, dbać o zdrowe emocje. By być zdrowym trzeba być aktywnym fizycznie, ćwiczyć,  biegać, uprawiać sport. By być zdrowym trzeba włożyć świadomą pracę w przygotowywanie posiłków, a także zdobywać wiedzę na temat właściwości i zastosowania poszczególnych produktów i ziół. Sadzenie własnych roślin, uprawa kiełków, pieczenie domowego chleba, robienie przetworów i kiszonek - to wszystko wymaga czasu i pracy, ale wynagradza się zdrowiem, energią, pozytywnymi emocjami, samozadowoleniem i satysfakcją. Zdrowia nie znajdziesz na sklepowych półkach.  W utrzymywaniu Ciebie w zdrowiu lub w powrót do zdrowia nie musi być zaangażowana masa ludzi (lekarzy, farmaceutów, naturopatów, rolników, dostawców, sprzedawców, producentów leków i suplementów). Wszystko jest w Twoich rękach.  Tylko Ty jesteś szczery względem siebie i chcesz własnego dobra. Wymagaj najbardziej od samego siebie. Takie moje rady i taki przykładowy przepis na tanie, zdrowe danie obiadowe. Polecam! 



Składniki na 2 porcje:

4 małe buraki,
2 ziemniaki,
około 20 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi,
4 łyżki zmielonych nasion słonecznika lub sezamu lub migdałów,
2 łyżki oleju z konopi,  lnianego lub oliwy z oliwek,
2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku,
1 łyżeczka soli kamiennej,
1/2 łyżeczki pieprzu.

Wykonanie:

Buraki i ziemniaki kroimy w wybrane kształty, a następnie dusimy do miękkości na patelni z odrobiną wody. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty wrzucamy posiekaną pokrzywę. Dodajemy przyprawy. Nakrywamy, wyłączamy palnik i pozostawiamy na kilka minut. Wykładamy danie na talerze lub do misek, a następnie polewamy olejem i posypujemy zmielonymi ziarnami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz