czwartek, 20 czerwca 2019

GRYCZANE BUŁKI BEZGLUTENOWE

Wegańskie bułeczki bez glutenu z kaszy gryczanej niepalonej! Pojawiają się u mnie w kuchni rzadko, raz na kilka miesięcy, bo w moim odczuciu pieczywo na zakwasie lub ze skiełkowanych ziaren jest zdrowsze od tego, które przyrządza się na bazie drożdży. Jednak jak pojawiły się raz, to już ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami. ❤❤❤



Składniki na 8 - 10 bułeczek:

4 szklanki mąki gryczanej (u mnie - zmielona kasza gryczana niepalona),
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru brązowego,
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
6 łyżek oleju (u mnie - kokosowy),
3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku),
2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie).

Wykonanie:

W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce.  Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość.  Następnie wykładamy na blachę łyżką porcje ciasta (wychodzi ok 10 sztuk). Wilgotną dłonią formujemy bułki (możemy posypać ziarnami). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 - 30 min. W tym czasie grzejemy piekarnik do temperatury 180 stopni (termoobieg). Bułki pieczemy 20 min.

Najlepiej smakują na świeżo, jeszcze ciepłe! Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dzien dobry, powyzej jest napisane ''3/4 mąki ziemniaczanej'', 3/4 czego - szklanki? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń