W tym roku mamy cukinii pod dostatkiem. I to w dodatku swojej, w 100% ekologicznej, darmowej. Wydawałoby się, że w takiej wielkiej ilości jedzenie cukinii się znudzi. Nie nam! Wykorzystujemy ją na wiele sposobów. Odkrywamy masę zastosowań tego warzywa i częścią z nich pragnę się podzielić. Dziś udostępniam przepis na pyszne, proste placki, które świetnie nadają się na śniadanie lub cześć obiadu. Polecam!
Składniki na 8 sztuk:
1 1/2 szklanki starej na grubych oczkach cukinii,
4 łyżki skrobii ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki soli,
Szczypta pieprzu.
Wykonanie:
Startą cukinię mieszamy z mąką. Doprawiamy. Wykładamy po łyżce na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy tworząc kształt okrągłych placków o grubości 0,5 - 1 cm. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg). Smacznego.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń