Podzielę się z Wami przepisem na dwuskładnikowe placuszki z dyni i kaszy gryczanej. Przyrządza się je bardzo szybko, więc uratują niejeden pospieszny poranek. Można je zabrać do pracy, dać dziecku jako śniadanie lub przekąskę do szkoły. Można w końcu na spokojnie skonsumować je w domu, wypróbowując je na słodko lub w wersji wytrawnej.
U nas pojawiają się bardzo często. Dzieci je bardzo lubią, jedzą czasem z dżemem, innym razem z pomidorem i olejem lnianym lub oliwą. Smakują mi tak, że mogę jeść je bez dodatków, ale to tylko mój smak. Dla Ciebie mogą być zbyt mdłe, wtedy "dopraw" je wyrazistymi dodatkami. Z pomidorem, sałatą, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i sporą ilością oliwy smakują wyśmienicie! Spróbuj.
Składniki na 1 blachę:
2 szklanki pokrojonej w kostkę surowej dyni (możecie zetrzeć na tarce, by nie zablokować blendera),
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (surowej)
1 szklanka wody,
Ewentualnie: łyżeczka soli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wykładamy partiami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuje łyżką okrągłe placuszki. Pieczemy 15 min w 190 stopniach.
Czy kasza gryczana ma być wcześniej ugotowana czy blendować surową ?
OdpowiedzUsuńSurowa.
UsuńDziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam.
UsuńSurowa. Dziękuję za ważną uwagę. Juz precyzuje przepis.
OdpowiedzUsuń